Wisseling van de wacht in bestuur Kansenfabriek

Wisseling van de wacht in bestuur Kansenfabriek

Ferdi Kwetters is de nieuwe voorzitter van Stichting De Kansenfabriek. Hij heeft het stokje overgenomen van Frank Spierings.

Kwetters (foto) vindt het een uitdaging om met het hechte team van vaste medewerkers en vrijwilligers vorm te geven aan de opdracht van de Kansenfabriek: het bieden van kansen aan mensen met een maatschappelijke achterstand. Nu de gemeente Waalwijk een structurele subsidie geeft, kan het wijkdienstencentrum zijn taak volgens hem nóg beter gaan vervullen.

“Er zijn in De Kansenfabriek al mooie dingen bereikt, telkens met niet al te grote stappen. Zo wil ik ook graag blijven werken. We hebben een supergoed team dat door onze werkwijze aan heel veel mensen een veilige leer- en werkplek biedt. Daar wil ik zorgvuldig mee om blijven gaan.”

Kwetters is trots dat er al veel vrijwilligers via De Kansenfabriek een reguliere baan hebben gevonden nadat ze een tijdje in een wat lastigere periode van hun leven zaten. “De subsidie van de gemeente is echter essentieel. We hebben de laatste jaren zo veel mogelijk de eigen broek opgehouden maar we kunnen nu meer activiteiten ontplooien.  Zo’n Voorjaarsmarkt die er nu aankomt kost flink wat geld, en dat hebben we nu gelukkig. En ook de diners kunnen we twee keer per week tegen een hele schappelijke prijs aanbieden dankzij de subsidie. Er komen daardoor meer mensen over de vloer die zelf ook weer met initiatieven komen, bijvoorbeeld voor een feestje. En dat betekent weer dat we nog meer activiteiten kunnen ontplooien.”

Frank Spierings heeft het voorzitterschap met alle vertrouwen overgedragen. “Ik ben met liefde en plezier drie jaar bestuurslid van de Kansenfabriek geweest”, zegt hij. “Maar bij mijn aantreden heb ik ook meteen gezegd dat ik het drie jaar wilde doen en dan het stokje overdragen. Ferdi is een jonge ambitieuze vent aan wie ik de taak met veel vertrouwen over heb gedragen.”

Volgens Spierings heeft het huidige bestuur in een paar jaar ‘iets moois’ van de Kansenfabriek gemaakt. “Ik hoop dat alle betrokkenen daar met passie en liefde invulling aan blijven geven. Ik heb zelf altijd getracht iedereen in zijn waarde te laten en in zijn of haar kracht te zetten. Op die manier kun je volgens mij het beste invulling geven aan de taak van de Kansenfabriek: het geven van kansen aan mensen in de breedste zin van het woord. Zodat ze weer aansluiting vinden bij de maatschappij. Dat gaat met vallen en opstaan en zal ook moeilijk blijven. Gelukkig heeft de gemeente nu besloten subsidie te verstekken zodat het wat makkelijker uitvoerbaar wordt om problemen als eenzaamheid te bestrijden.”