Autismecafé 28 september

Autismecafé 28 september

Autisme en relaties

Grand-Café De Kansenfabriek / BaLaDe

Gastspreker: Birsen Basar
Gespreksleider: Ralph Löwenstein

Birsen Basar is een Turks-Nederlandse vrouw met autisme die zich sinds 2008 inzet voor lotgenoten. Ze geeft presentaties en vertelt in tv-programma’s en magazines hoe het is om autisme te hebben. Over haar leven met autisme zijn twee documentaires. Birsen heeft 4 boeken geschreven over autisme.  
In het dagelijkse leven werkt Birsen bij de gemeente Breda en als autismecoach voor jongeren en volwassenen met autisme. Birsen studeert orthopedagogiek op de VU en doet een onderzoeksstage over autisme bij het Nationaal Autisme Register (NAR).  
Bij het woord relatie denkt men in eerste instantie aan een liefdesrelatie maar het is zoveel meer. Relaties kunnen gaan om allerhande sociale relaties die wij in ons leven hebben denk daarbij aan je buren, ouders, klasgenoten, vrienden, collega’s etc. Alle mensen hebben sociale relaties, ook mensen met autisme. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier, hierdoor kan het beginnen en onderhouden van sociale relaties lastig voor hen zijn. Hoe begin je, wat moet je dan zeggen en wat gaat erna gebeuren? Sociale relaties zijn doorgaans iets wat mensen zonder autisme, zonder na te denken uitvoeren, terwijl dat bij mensen met autisme voor vraagtekens kan zorgen. Vooral datgene wat niet wordt gezegd, is meestal lastig. Bij het Autismecafé gaan we op deze avond met elkaar in gesprek over autisme en relaties:

  • Welke soorten relaties zijn er?
  • Wat zijn de stadia om van een oppervlakkig contact te gaan naar een warme relatie?
  • Hoe komt het dat mensen met autisme het aangaan van relaties lastig vinden?
  • Wat hebben mensen met autisme nodig om een relatie te kunnen onderhouden?
  • Welke problemen kunnen mensen met autisme ervaren bij het aangaan van relaties?
  • Hoe kun je mensen met autisme ondersteunen op het gebied van relaties?
  • Dating en autisme, hoe gaat dat in zijn werk?
  • Hoe geef je jouw grenzen aan en bespreek je verwachtingen?

Wellicht hebt u ook nog vragen of ervaringen die u wilt delen. We zien u graag woensdagavond 28 september vanaf 19:00 uur in de BaLaDe om met ons in gesprek te gaan.

Deze avond is vrij toegankelijk voor ouders en familie van kinderen met autisme, belangstellenden, hulpverleners, leerkrachten en docenten. Ook vrij toegankelijk voor jongeren en volwassenen met een autisme spectrum stoornis, die vragen hebben over dit onderwerp. U bent allemaal van harte welkom! Toegang gratis, een gift is welkom, vooraf aanmelden is NIET noodzakelijk!

VERLOOP AVOND
19.00 uur   Ontvangst met koffie & thee
19.25 uur   Welkom en start programma
19.30 uur   Deel 1
20.30 uur   Pauze
20.45 uur   Deel 2
21.30 uur   Napraten met een drankje

MEER INFORMATIE
E-mail: autismecafewaalwijk@gmail.com
Bij vragen kunt u contact opnemen met de contactpersonen van Autismecafé Waalwijk.

Bellen kan ook:
Astrid van Dorsten (06-247 708 18) of
Wouda van Mensfoort (06-268 459 08)