Burendag in De Kansenfabriek op zaterdag 28 september

Burendag in De Kansenfabriek op zaterdag 28 september

‘Geloof in je Wijk!’ in De Kansenfabriek
Nederland viert zaterdag 28 september voor de veertiende keer Burendag. Na een drukbezochte editie vorig jaar doen De Kansenfabriek en ContourdeTwern dit jaar opnieuw mee. Het thema deze keer: Geloof in je Wijk! Deelname aan Burendag is gratis, inclusief een lunch (soep en broodjes) voor alle deelnemers.

Wie mee wil doen, kan zich nog tot en met woensdag 24 september via een formulier inschrijven aan de receptie van De Kansenfabriek. Daar is die zaterdag van alles te beleven: een sjoeltoernooi en jeu de boules, een knutsel- en spelletjeshoek voor de kinderen. Ook is er een infokraam over wat er zoal in BaLaDe te doen is. In de middag wordt er samengewerkt met bewoners van de flat aan het Savornin Lohmanpark, die voor buurtbewoners een vistoernooi in de nabijgelegen gracht, rummikubben en een ansichtkaart maken in het Ketelhuis organiseren.

Het thema Geloof in je Wijk! komt ook tot uiting in het bezoek dat buurtbewoners kunnen brengen aan de Buddharama tempel in de Loeffstraat en de nabijgelegen Clemenskerk (foto). Onder leiding van een gids wordt na een wandeling vanuit De Kansenfabriek een kijkje genomen in beide gebouwen. Dat is op zich al bijzonder, maar het bezoek aan de Clemenskerk is deze keer wel héél speciaal. Het is dat weekend immers de allerlaatste keer dat de kerk voor publiek te bezoeken is. De dag na Burendag wordt voor de laatste keer een mis gehouden in de kerk die een andere bestemming krijgt. De wandelexcursie start om 10 uur en gaat zo’n twee uur duren.

Vanaf 9.15 uur worden de deelnemers aan Burendag ontvangen met koffie, thee en cake. Om 10 uur begint het programma. Wie niet mee wil wandelen, kan kiezen uit andere activiteiten of gewoon ongedwongen buren ontmoeten. De gedachte achter Burendag is immers dat buurtbewoners elkaar op een ontspannende manier beter leren kennen.

Het ochtenddeel wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch in De Kansenfabriek, waar dan gratis soep en broodjes worden geserveerd. Daarna kunnen mensen als ze dat willen de Teisterbandlaan oversteken en deelnemen aan het vistoernooi, het handwerken en het rummikubben dat de flatbewoners daar verzorgen. Die activiteiten beginnen om 15 uur. De prijsuitreiking volgt om 16.30 uur, waarna er nog een hapje en een drankje worden geserveerd.

Burendag is een nationaal feest, dat voor het eerst in 2006 werd gevierd. In 2015 deden in heel Nederland bijna 1 miljoen mensen mee. Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar in het vierde weekend van september gevierd.