DJ Miss Twist gaat De Kansenfabriek laten dansen op 13 december

DJ Miss Twist gaat De Kansenfabriek laten dansen op 13 december

Altijd al een keer ouderwets willen twisten? Kom dan vrijdag 13 december naar De Kansenfabriek. DJ Miss Twist (foto) draait dan tussen 19.30 en 23.00 uur vinyl 45-toeren singeltjes met als doel zoveel mogelijk mensen op de dansvloer en liefst ook aan het twisten te krijgen. En dat alles onder het motto: ‘Waarom balen als je Miss Twist in huis kunt halen?’

DJ Miss Twist is een grote naam in Nederland. Ze is een bekende gast op de halfjaarlijkse Mega Platen & CD Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs. Ook stond ze al op het North Sea Jazz Festival, festival Lowlands en op afterparties in Afas Live.

De twist is een dans die ontstond in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij de twist wordt door het bovenlichaam een draaiende beweging gemaakt, waarbij de gebogen armen worden opgetild. Ondertussen maakt het onderlichaam een tegengestelde beweging. Men dient daarbij tegelijk de benen iets gebogen te houden.

Hank Ballard bracht in 1959 al een single uit die The Twist heette, maar pas toen Chubby Checker het coverde en er ook een specifieke dans bij ontwikkelde groeide de twist uit tot een rage. Verschillende zangers brachten hun eigen twistnummers uit, waaronder Checker zelf met de klassieker Let’s Twist Again.

DJ Miss Twist heeft een enorme hoeveelheid singeltjes opgebouwd sinds ze op 14-jarige leeftijd met het verzamelen daarvan begon. Haar platencollectie beslaat de jaren vijftig, zestig en zeventig. Naast haar geliefde twistmuziek omvat haar verzameling nog veel meer dansbare genres. Een greep daaruit: soul, rhythm & blues, mambo, bossa nova, cha cha cha, lpounge, latin, jazz, doo wop en rock & roll.

“Ik heb ontzettend veel zin om naar de Kansenfabriek te komen”, zegt ze. “Ik neem meestal acht keer te veel plaatjes mee maar dat stelt me wel in staat om in te spelen op wat het publiek wil. Ik bepaal op het moment zelf pas wat ik ga draaien. Ik probeer zo een gezellige sfeer te scheppen. Noem wat ik doe vintage of nostalgie. Maar ik heb ook plaatjes uit de jaren tachtig, al komt het meeste uit de jaren vijftig en zestig.”

DJ Miss Twist oogst lovende kritieken. Zo schreef de bekende popjournalist Jan Vollaard ooit: ‘Miss Twist zien en dan sterven!’