Ontdek je buurt op Burendag in De Kansenfabriek

Ontdek je buurt op Burendag in De Kansenfabriek

Zaterdag 22 september 2018 viert Nederland voor de dertiende keer Burendag. De Kansenfabriek slaat die dag de handen ineen met Contour de Twern en het RIBW en doet mee. Tussen 10.00 en 13.30 uur is er een afwisselend programma met als motto ‘Wie is je buur?’ Meedoen is gratis, wie mee wil doen kan zich opgeven via receptie@balade.nl of aan de balie van de receptie van De Kansenfabriek.

Tussen 10.00 en 10.30 uur worden de deelnemers op Burendag in het Grand Café van De Kansenfabriek ontvangen met koffie en thee met iets lekkers erbij. Daarna kunnen ze kiezen: binnen blijven en praten met de buren en/of spelletjes doen, óf deelnemen aan een wandeling door Baardwijk met als gids Joep Trommelen.

Hij leidt de deelnemers aan de wandeling onder andere langs het Ramppad, waar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een V1 neerstortte en later een monument is geplaatst. Ook brengen de wandelaars een bezoek aan de Ouwe Toren. Hoogtepunt van de wandeling is de voormalige Van Harenfabriek. Daar kunnen de wandelaars de voormalige ontvangstruimte van de schoenenfabriek bezoeken waar schilder Theo van Delft in het begin van de Tweede Wereldoorlog schitterende muurschilderingen maakte (foto). De oude entreehal is normaliter niet voor het publiek te bezoeken maar de huidige eigenaar Morentz geeft die dag de sleutel voor één keer aan de deelnemers aan de wandeling. Dit is derhalve een unieke kans kennis te maken met dit unieke Waalwijkse culturele erfgoed.

Wie niet mee wilt wandelen maar wel aan Burendag wil meedoen, kan in het Grand Café blijven. Daar staan onder andere sjoelbakken klaar voor een toernooi onder leiding van ervaren sjoelers. Er zijn mooie prijzen te winnen uit Ons Winkeltje van De Kansenfabriek en een lunchbon van het Grand Café. Contour de Twern is aanwezig met de bekende spelbus met onder andere een springkussen voor de kinderen. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om onder het genot van een drankje met buurtbewoners kennis te maken.

De organisatie van Burendag biedt de deelnemers als de wandelaars terug zijn een lunch aan waarmee de dag wordt afgesloten. In verband met die lunch is het belangrijk dat mensen zich vantevoren opgeven. Dat kan tot 19 september via bovengenoemd mailadres of aan de Balade-receptie.

Voorgaande jaren was Burendag steeds een groot nationaal feest, dat voor het eerst in 2006 werd gevierd. In 2015 deden in heel Nederland bijna 1 miljoen mensen mee. Samen ondernamen zij allerlei activiteiten die de buurt leuker maakten en hen nader tot elkaar brachten.

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar in het vierde weekend van september gevierd.