Ton Mouwen is van Waalwijk gaan houden

Ton Mouwen is van Waalwijk gaan houden

Ooit wilde hij niet eens in Waalwijk solliciteren maar uiteindelijk deed Tom Mouwen (foto) het toch en bleef hij er 29 jaar huisarts. Naar volle tevredenheid. Nu hij 65 is stopt hij per 1 april met zijn praktijk het Kruispunt, dat in de mr. Van Coothstraat én BaLaDe gevestigd is. Vrijdag 29 maart is er nog een afscheidsreceptie voor patiënten en collega’s.

“Waalwijk is me meegevallen”, lacht Mouwen. “Er zit hier nog een echte Brabantse kern die mij als Maastrichtenaar erg aanspreekt. Er is ook een stukje randstadmentaliteit dat me minder bevalt, maar Waalwijk heeft zeker raakvlakken met waar ik vandaan kom. De sfeer is hier erg gemoedelijk, zeker onder de al wat oudere mensen.” Mouwen stopt ook omdat de toegenomen regeldruk en de snelle veranderingen hem ‘een beetje te veel zijn geworden’. Maar helemáál afscheid nemen van het huisartsenvak doet hij niet. Hij keert terug naar zijn grote liefde: het spreekuur. “Ik ga nog een paar jaar alleen spreekuren doen op de dokterspost in Tilburg en Waalwijk. Ik heb ooit gekozen voor het vak van huisarts vanwege de directe contacten met mensen tijdens de spreekuren. Die zijn een verrijking voor mijn leven geweest.” Hij ziet uit naar zijn nieuwe baan. “Door alle protocollen en regeltjes die ik heb zien komen, voelt niemand zich in de zorg echt verantwoordelijk meer. Ook de administratieve lasten zijn sterk toegenomen. Daar heb ik als spreekuurarts geen last van. In die zin krijg ik mijn vrijheid als huisarts weer terug.”

Zijn collega Olaf Romijn neemt de leiding van de praktijk over. Ook collega Nijssen blijft aan de praktijk verbonden. Samen zijn zij op zoek naar een derde arts om Mouwens plaats in te nemen. Die zag de praktijk in drie decennia uitgroeien van een traditionele eenmanszaak tot een bedrijf met drie artsen waar ook vijf assistentes, een praktijkmanager en twee praktijkondersteuners werken.

Aan BaLaDe koestert Mouwen goede herinneringen. “Verschillende zorgdisciplines werken hier binnen één gebouw. Dat is een mooie formule, voor zorgverleners én patiënten. Ik ben vanaf het begin van BaLaDe bij dat project betrokken geweest en de samenwerking is mij heel goed bevallen.”
Mouwen gaat het in ieder geval een stuk rustiger krijgen na 1 april. Want veel uren draaien is nu eenmaal inherent aan huisarts zijn. “Als ik zestig uur werk, heb ik een goede week. Vaak maakte ik nog meer uren.”